Druk of prodruktief?

By 9 mei 2018Geen categorie

Als beginnen ondernemer ben je zo op zoek naar opdrachtgevers met opdrachten. Hoe kan je deze nu het beste krijgen en natuurlijk houden. Toen ik zelf als zzp’er starten had ik eigenlijk het geluk dat ik naast mijn zzp bestaan nog een baan in loondienst had. Ik schreef mij bij de KVK in omdat er steeds maar opdrachtgevers kwamen waarvoor ik een BTW nummer nodig had. Zodat zij dit ook weer beter in hun boekhouding konden verwerken voor de belastingdienst. Toch was het ondanks dat ik een parttime baan had een sprong in het diepen. Niet wetende dat ik twee jaar later helemaal zelfstandig zou zijn.

Al sinds klein kind ben ik zo goed in plannen en organiseren. Het is mij niet vanzelf komen aanwaaien. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik een jaar of 2 was. Ik was een kind wat graag naar buiten wilde, spelen.. Spelen en spelen. Maar dat vergt nogal wat van een moeder die naast haar baan ook nog het huishouden alleen moet runnen met een kind erbij. Je erft volgens mij niet alle eigenschappen van je ouders, maar je creëert ze zelf. Plannen en organiseren zijn een van de eigenschappen die ik zelf gecreëerd heb.

Ik kom in mijn dagelijks leven zowel privé als zakelijk genoeg mensen tegen waarbij ik vaak genoeg hoor dat ze omkomen in het werk, hun agenda’s uitpuilen en ze het eigenlijk zó druk hebben. Jaa don’t get me wrong, ik was mijn eerste twee jaar ook zo. Als je mij vroeg hoe het ging: ‘Jaa, druk hé’ was dan mijn antwoord. Nu vertik ik het om het woord ‘druk’ te noemen. Je kunt dan beter zeggen dat je ‘productief’ bezig bent.

‘Maar hoe kan je het dan niet druk hebben?’ Nou: door prioriteiten te stellen en nee te zegge. En weet je, ik ga ook nog weleens de fout in. Zo was de maand januari dit jaar een hele drukke maand. Een maand waarin ik zeker 11 netwerkbijeenkomsten bezocht, een paar dinerafspraken had met vriendinnen en tussendoor ook nog met mijn gezin bezig was. Na die maand was ik helemaal gesloopt en was het klaar. Prioriteiten stellen.

De dingen die ik hiervoor doe:
– Allereerst nooit het woord ‘druk’ zeggen 😉
– Spreek met jezelf (en eventueel je gezin) af wat voor jullie het beste werkt qua dagen/avonden per week. Ik heb bijvoorbeeld drie dagen ‘werk’ overdag ingepland en twee avonden dat ik zakelijk of privé weg kan zijn. De weekenden zijn sowieso uitgesloten van zakelijke afspraken (soms maak ik weleens een uitzondering).
– Ben duidelijk naar je klanten. Je hoeft ze geen uitleg te geven als ze je naar een bepaalde dag vragen waarom je niet kan. Wellicht denken ze immers dat je druk bent. Je kunt ook een paar dagen later afspreken.
– En soms, heel soms heb je ook gewoon echt geen tijd voor een opdracht. Keuzes maken hoort er ook bij. Daarom vind ik het fijn dat ik een netwerk heb waar ik de klant eventueel naartoe kan verwijzen.

En hoe gaat dat bij jullie, zijn jullie druk of prodruktief? En welke dingen doe je hiervoor om het te voorkomen? (of genezen?)

shutterstock_599296559